otak otak
bahan bahan
A: 1/2 kg ikan tenggiri dikisar halus
B: 10 biji bawang merah
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sm halia
2 sm kunyit hidup
30 gm jintan manis
30 gm jintan putih
2 batang serai
1 biji telur
C: 30 gm seerbuk kari ikan
5 gm daun ketumbar dicincang halus
1 helai daun kunyit dimayang halus
1 biji kelapa diambil santannya
daun pisang secukupnya
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
cara memasak
panaskan minyak dan tumis bahan b hingga naik bau
2. masukkan jintan manis jintan putih dan serbuk kari. setelah pecah minyak sejukkan
3. gaul gaul bahan tumis bersama isi ikan , santan dan telur daun kunyitdan daun ketumbar
4. sudukan adunan keatas daun pisang.gulung mengikut saiz yang dikehendaki. sematkan dengan lidi dan bakar hingga masak
bahan bahan
A: 1/2 kg ikan tenggiri dikisar halus
B: 10 biji bawang merah
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sm halia
2 sm kunyit hidup
30 gm jintan manis
30 gm jintan putih
2 batang serai
1 biji telur
C: 30 gm seerbuk kari ikan
5 gm daun ketumbar dicincang halus
1 helai daun kunyit dimayang halus
1 biji kelapa diambil santannya
daun pisang secukupnya
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
cara memasak
panaskan minyak dan tumis bahan b hingga naik bau
2. masukkan jintan manis jintan putih dan serbuk kari. setelah pecah minyak sejukkan
3. gaul gaul bahan tumis bersama isi ikan , santan dan telur daun kunyitdan daun ketumbar
4. sudukan adunan keatas daun pisang.gulung mengikut saiz yang dikehendaki. sematkan dengan lidi dan bakar hingga masak
No comments:
Post a Comment