Bahan perap:
- 3ulas bwg putih
- 2btg serai
- 1inci lengkuas
- 4sdb serbuk cili
- Garam secukup rasa
(Blend, perap semalaman)
Bahan glaze:
- 2sdb kicap pkt
- 3sdb sos tiram
- 3 sdb mnyak bijan
- 6sdb madu
( sy pkai madu kelulut sbb rasa msm2 sket..kalo pkai -
- madu biasa, anda boleh tmbah
2sdb cuka apple, atau perahan lemon) - 2titik pewarna merah (jk suka)
Cara-cara
- Kukus ayam 10-15 minit hingga separuh msk, then bkr dlm oven 30 minit api 180 degree
- stiap 10 minit, kluarkn utk sapu glaze...ni penting, kalau x kulit aym jd kering..glaze yg terakhir tabur bijan sket..
Oh ya, satu lg..elakkn potong ayam pnggang masa dia masih pns. Jus aym akn mngalir keluar & x serap dlm isi dia. Akibatnya bila dia sejuk, isi dlm dia jd keras kejung
kredit : sahariyani kontan
No comments:
Post a Comment