Bahan2 perapan ayam
Seekor ayam potong 8
Setengah cawan susu cair
*1 biji bawang besar
*4 ulas bawang putih
*Setengah inchi halia
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu minyak Garam secukul rasa > blend bahan bertanda * dan campur semua. Perap ayam selama 3 jam
Bahan masak nasi
Setengah kilo beras basmathi basuh dan toskan
*1 biji bawang besar potong dadu
* 2 ulas bawang putih potong dadu
* stgh inch halia dihiris
*4 kuntum bunga lawang
* 3 biji buah pelaga
* 1 batang kayu manis
1/2 ketul kiub ayam
1/2 cawan susu cair
Air secukupnya
Sedikit bawang goreng
Sedikit kismis
Minyak sapi
Cara2 masak bole ikot step gambar.
1. Masukkan ayam yg diperap ke dalam periuk. Tutup peniutupy dan halakan tombol kepada 'pressure'.
Set butang 'high pressure' selama 8 minit dan tekan 'on'. Bila masak tekan 'off'. Tekan ' stir fry' dan tekan 'on'. Masak sehingga kuah ayam pekat dan tekan 'off'. Keluarkan daripada periuk dan masukkan kedalam mangkuk.
2. Untuk masak nasi pula Tekan 'stir fry' dan tekan 'on'. Panaskan minyak. Tumis bahan bertanda (*) hingga wangi. Masuk air, susu, garam dan kiub ayam. Tekan 'off' dan masukkan beras. Gaul sebati. Tutup penutup dan halakan tombol kepada 'pressure'. Set butang 'high pressure' selama 7 minit dan tekan 'on'. Bila masak tekan 'off' dan bebaskan tekanan.
3. Tabur kismis, bawang goreng. Tuang ayam tadi atas nasi tapi jgn digaul dan tutup penutup. Halakan kpd tombol steam. Set butang steam selama 2 minit dan tekan on. Bila masak tekan off. Buka penutup dan gaul. Sedia utk dihidangkan Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment