Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Sunday 6 November 2011

kuih peneram.. atau denderam


tips... masa perap jangan simpan dalam peti ais cukup sekadar tutup yg tidak rapat.. dan kadang kala hari ke tiga perap baru jadi.. sambil uli dengan minyak sambil goreng... kena pantas..


sekarang kuih ni dah dipelbagaikan ..yang pic atas ni.. peneram bijan.. sedap... kuih ni agak cerewet sikit walaupun tak banyak bahan digunakan..
ni kuih tradisi.. kalau nampak kuih ni memang ingat kat arwah abah. abah suka sangat kuih ni.. walaupun masa iza dengan abah sangat singkat iaitu 8 tahun sahaja tapi iza ingat kuih kegemaran abah.. sekarang abah dah lama pergi menghadap illahi tapi mak tetap juga buat kuih ni.. family iza pun suka..


nak resepi... naa.. jangan kedekut.. pesan mak ilmu tu milik Allah.. sharing is caring.. caring is loving..



Resipinya..bhn2.



1 pkt tepung beras, 500gm gula merah, 11/4 cwn air, 





segenggam gula pasir dan sedikit minyak.


Cara2nya






-1) masak gula merah dan air.

-2) masuk tepung beras dalam mangkuk lain dan masukkan





 1) tadi..panas2. Uli sebati.






*masa uli sebati klu nmpk gelembung2..jadi la tu.

3) perap semalaman.



4) masa canai tambah minyak.






*try wat skit dl..klu tak jadi..perap lagi.

1 comment:

  1. salam umiliza, sya bru je follow blog kak. thanks for recipe, nk try wat kuih peneram ni, xprnh wat lg. nk tnya sket agak2 5oogm tpg beras baper,byk minyak yer? maceh

    ReplyDelete