Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Friday 10 June 2011

Kuih kering

ini kuih tradisional ..namanya kuih kering... bahannya senang tapi nak goreng ada caranya..

bahannya
1 packet tepung pulut 500 gm
10 biji telur 
1 sudu bikabonate
minyak untuk menggoreng
dan sedikit gula untuk sira

cara.. 
1. pukul telur hingga kembang
2. masukkan bikabonate
3. masukkan tepung pulut
4. uli sebati dan canai mengikut acuan yg disukai..
saya biasa guna acuan buat biskut sebab kuih ni akan mengembang

NI YANG PENTING
1. masukkan minyak dalam kuali tapi jangan HIDUPKAN api
2.terus masukkan kuih..jangan banyak sangat.. kuih ni mengembang
3. baru nyalakan api dan dan balikkan perlahan lahan untuk hasil yg cantik.
4. jangan panaskan minyak terus sebab kuih akan terus kecut..

extra tips..
kalau nak buat banyak.. bagus gunakan 2 kuali
jadi bila minyak satu dah panas.. satu lagi dah sejuk ..so tak buang masa..
kalau nak dapat kuih yg lebih putih jemur sekejap lepas goreng..
pastu boleh sira macam kuih keria..
selamat mencuba.. kalau tak jadi bukan salah saya.. hehehe ..

No comments:

Post a Comment