Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Wednesday 19 October 2011

asam pedas diraja

Bahan A
Kunyit hidup 1 "
Halia 1 "
Sedikit belacan (dibakar)
cili kering (1/2 bekas blender) - dipotong kecil utk keluarkan bijinya.
(Rebus smp mendidih, cuci & toskan.)
2 biji Bawang besar
4 ulas Bawang putih

Ikan Merah - isi ikan 2 keping+ kepala ikan (boleh ganti ikan kembongt/ikut suka)
Air panas
2 batang serai - diketuk
2 keping asam gelugor (asam keping) - ikut suka
1 pokok daun kesom (50sen) - ikut suka
2 biji tomato (potong 4) - ikut suka
1 batang bunga kantan (xde pun xpe) - hiris - ikut suka

Cara-caranya :

1. Lurutkan daun kesom dari batangnya... Batangnya diramas dalam bekas ikan dan rendam seketika... untuk membuangkan bau hanyir ikan.
2. Jerang air untuk memasak asam pedas,,
3. Blender Bahan A sampai halus.
4. Panaskan kuali, letak minyak,,sedang-sedang..jangan sikit sangat,, jangan banyak sangat. agak2 je...
5. Tumiskan Bahan A sampai naik bau, masukkan serai dan asam gelugor.
6. Masukkan garam dan perisa (ajinomoto)- kalau suka
7. Gaul sehingga sebati dan tuangkan air panas.. Masukkan daun kesom dan biarkan seketika.
8. Masukkan ikan, tomato, dan bunga kantan...tunggu sehingga mendidih..
9. Jangan biarkan terlalu lama mendidih, nanti ikan hancur,,,
10. Siap untuk dihidang... Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment