Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Sunday 16 September 2012

gulai gerang asam daging tetel rusa

assalamualaikum......


lama dah umi tak post pasal resepi.. 
kalau orang melaka mesti ngetop dengan asam pedas.. 
ada satu lagi yang ngetop... gerang asam.. biasa orang buat dengan daging tetel.. nak tahu apa daging tetel... korang google la sendiri ye..

gerang asam ni biasa dimasak time ada kenduri kahwin.. durang suka letak lemak yg timbul.. hahahaha makin boroi le perut orang mcm umi ni.. tapi ni la antara makanan feveret umi.. teringat lagi orang kampung yang selalu masak time kenduri kahwin adalah kak som jiran sebelah rumah dan sekarang ilmu tu dia dah turunkan kak kak long umi.... makanya korek2 la resepi dari kak long..

1 kg daging payau dan bersihkan

1/2 cawan cili kering yg telah diblend


2 sudu kerisek (kelapa goreng yg ditumbuk sehingga 


berminyak

3 helai daun limau purut


2 cawan air asam jawa


Minyah untuk menumis


sedikit garam, sedikit gula

B
8 biji bawang merah (digoreng tanpa minyak)



5 biji bawang putih (goreng tanpa minyak)



2 biji buah keras(goreng tanpa minyak)



1 sudu kecil jintan manis( goreng tanpa minyak)



1 sudu kecil lada hitam (goreng tanpa minyak)



sedikit halia (goreng tanpa minyak)



sedikit kunyit hidup (goreng tanpa minyak)



serai dan lengkuas (dihiris halus dan digoreng tanpa minyak)



(semua bahan b diblend dengan sedikit air)


Cara Memasak :



1. Panaskan minyak.



2. Masukkan bahan yang diblend. Kacau hingga wangi



3. Masukkan cili blend dan kacau lagi hingga naik minyak



4. Masukkan pula daging payau dan kacau



5. Dah bergaul rempah dengan daging payau, masukkan 





pula air asam jawa.



7. Biarkan hingga payau masak, lepas tu masukkan garam,





 gula, daun limau purut dan kerisek.



8. Biarkan sekejap dan tutup api.








tips :





kalau nak sedap lebihkan serai dan langkuas.. daun 





limau 





kata kak long kalau nak sedap lagi gunakan isi kelapa yang





 dibakar dan kemudian ditumbuk...





lagi berdepottt











No comments:

Post a Comment