Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Saturday 2 July 2011

Kek chiffon pandan

Kek Chiffon Pandan.. 

*150gm tepung gandum
*150gm gula kastor
*5bji telur gred A
*ovallete 1sudu besar
*air daun pandan 80ml
*minyak/mentega cair 80ml
*pes pandan 1sudu teh
*serbuk penaik 1sudu teh
*sedikit pewarna hijau



***caranya
-satukan gula, ovallete, tepung, serbuk penaik dan telur dlm mgkuk adunan, pukul hingga pekat dan gebu selama 5minit dgn kelajuan tinggi.
-perlahankan kelajuan, masuk air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau. pukul lgi dgn kelajuan tinggi hingga kek benar2 ringan.
-last sekali, tuang minyak/mentega dan gaul dgn senduk smpai kek benar2 sebati.
- gris tin pembakar (bawah sahaja) dan lapik kertas serap minyak. bakar pd suhu 150-180c selama 45min @ hingga masak.
-bila dah masak, keluarkan dri oven dan telangkupkan atas redai selama 5minit bgi mengelakkan kek kite kempis. lepas tu telangkup asal blik dan leh la dimakan..

No comments:

Post a Comment