Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Wednesday 20 July 2011

sate

bahan2:
sekilo daging @ isi ayam di potong dadu
garam kunyit
10 batang serai
2 @ 3 inci lengkuas
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan ketumbar
4 sudu makan gula merah
4 sudu makan gula putih
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih

Cara:
goreng tampa minyak kedua2 jintan dan ketumbar. Kisar halus.Yang lain2 juga dicampur dan kisar halus.gaulkan dn perapkan bahan2 yg dikisar dgn daging @ isi ayam. Paling cepat, perapkan 2 jam. Lepas 2 bolelah di bakar @ goreng.

Kuah sate
Bahan2:
250 gm kacang tanah (digoreng tnpa myk & tumbuk @ kisar)
3 ulas bwg merah dan putih utk menumis.
5 ulas bwg merah dan putih6 btg serai, 2 inci lengkuas (kisar halus)
1 sudu makan jintan manis, putih & ketumbar. (grng tmpa myk & kisar halus)
2 sudu makan kerisik
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa.
gula merah & gula pasir secukup rasa.
Cili kisar ikut kepedasan yg disukai.

cara:
tumis bwg merah & putih yg di mayang. masukkan cili kisar, kedua2 jintan & ketumbar yg dikisar halus, garam, gula, kerisik, serai & lengkuas yg dikisar halus. Sudah garing, masukkan air asam dan kcg tanah. rasa garam & gula, ikut rasa masing2.

No comments:

Post a Comment