Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Saturday 30 July 2011

puding karamel

Bhn2:
10gm serbuk agar2
700ml air
*5camca besar gula pasir
*3 camca besar air
300ml susu cair - saya gunakan fresh milk
1 camca besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanila
1/2 cwn gula
Cara :
1.Masak gula yg bertanda* dgn api sederhana hingga cair,kacau perlahan2 hgga gula bertukar jadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. dengan hati2 tuang air yg bertanda* dan kacau sebati. masak sekejap lagi hingga pekat.Angkat & tuang dlm bekas utk membekukan agar2.
2.Satukan susu cair dgn tpg kastard,kacau rata dan tapis. Satukan gula,air dan serbuk jelly/agar2,kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih.Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.
3.masak hingga bancuhan kelihatan pekat sedikit(bila angkat senduk ,bancuhan jatuh bertali., matikan api dan tuang dlm bekas yg berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dlm peti sejuk 2-3 jam. Keluarkan agar2 dan isi dlm piring ,hidangkan dingin...
selamat mencuba.....

No comments:

Post a Comment