Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Monday 25 July 2016

Cheese tart


Cis tart Shell tart :
250g butter
1bji tlur
500g tpung gndum
1sk esen vnila
300gm cream cheese (beli di supermarket ada tatura dan philadelphia atau anchor) 60gm gula halus 20gm butter
Campurkan ketiga2 bahan ini sehingga tiada ketulan gula. Gunakan mesin pengadun tangan. Kaup dan gaul lagi.
**tips:jgn lama2 nanti cheese cair. Cheese yang sejuk dan tidak terlalu lembik akan menghasilkan cheese tat yang gebu Masukkan sebiji telur (sebaiknya saiz kecil) Kaup dan gaulkan rata2 **tips: telur yg besar akan mengakibatkan cheese cair Perahan lemon sesedap rasa Yogurt asli sesedap rasa Pastikan tekstur tidak berbiji baru lah masukan perahan lemon bercampur yogurt asli (beli yg greek yogurt asli tu) **tips: mula2 guna masukkan 1 sudu besar lemon dan
1 sudu besar yogurt.jika inginkan rasa lebih kuat dan sedap masukan yogurt **tips: jika tiada lemon.guna yogurt sahaja.jika tiada yogurt guna lemon sahaja...faham?

Langkah 1:
Paipkan ke dlm mangkuk tart yg telah siap berisi filling kegemaran anda...coklat ke...blueberry ke...strawberry ke...filling tu beli kat kedai bakeri...jika tiada masukkan nutella

. Langkah 2:
Paipkan cheese yang siap di bancuh. Gunakan piping bag atau sudu.

Langkah 3: Buat corak atau lukis di atas cheese tat itu.

Langkah 4: Kemudian bakar pada suhu 120c selama 10 minit. Jgn bakar lama2 k. **tips: panaskan oven selama 10min dahulu. Jangan bakar cheese tat melebihi had.nanti cheese akan pecah dan turun apabila sejuk. Cukup sekadar cheese mengembang tetapi tidak pecah. Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment