Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Wednesday 27 July 2016

Nasi ayam hainan

NASI AYAM HAINAN
Sumber resepi : Anna Camfrog
Utk nasi... 4 pot Beras (cuci bersih)
5 ulas bwang putih (tumbuk)
3 kiub ayam knor (ramas hancur)
2 hlai daun pndan (dsimpul)
1 sup bonjot
2 bunga cengkeh
1 kayu manis
2 sdm mentega
1 btg serai (dtitik)
Halia (tumbuk)
Air scukupnye ~basuh beras sperti biasa...tos...ktepikan dulu ~pnaskan kuali...masukan mentega..tunggu cair...masukan bahan tumbuk, sup bonjot, serai, bunga cengkeh dan kayu manis....tumis semua sampai naik bau...

~masukan beras...gaul rata dlm kuali slama lbih kurang 8 mnit...alihkn ke dlm periuk nasi... ~tuangkan air scukupnye (mgikut sukatan beras yg dgunakan)..masukn daun pndan dan kiub ayam knor...gaul sebati...masak nasi sperti biasa...

Utk ayam... 1/2 ekor ayam (dcuci bersih) 5 ulas bwng putih (tumbuk)
Halia (tumbuk)
1 kiub ayam knor
Garam
Air scukupnye
Minyak bijan (utk mmerap)
'Air masak scukupnye
'Ais (Utk proses mlembut dan mlembapkn ayam) ~satukan air, bhan tumbuk, kiub ayam dan garam dlm periuk...didihkn dia ~bila dh mdidih...masukan ayam...tutup...tunggu smpai ayam masak (dlm 30-40 mnit...ikut saiz ayam)... ~bila ayam dh masak...angkat..masukan dlm air yg bercampur ais...rendam dlm 20 minit (air tu air tapis or air masak...proses ni utk mlembapkn dan mlembutkn ayam).... ~stelah itu...angkat ayam...sapukn dan perap ayam dgn minyak bijan scukupnye.... ~angkat dan potong2 ayam...smasa waktu hendak mhidang nanti..... Utk sos hitam... 4 sdm kicap cair 1 sdm kicap pekat 1 sdm madu 1/2 cwn air rebusan ayam 2 sdm mnyak bijan ~campur semua bahan2 di atas...gaul sebati...siap Utk sos merah... 5 cili api (merah-tumbuk) 3 lada besar (merah-tumbuk) Halia (dtumbuk) Garam Gula Air masak Ajinamoto (abaikn jika tdak perlu) ~satukan semua bahan..didihkn skejap di atas api yg sderhana sambil dikacau2...siap Utk sup... 3 bwng merah (dtumbuk) 2 bwang ptih (dtumbuk) 1 sup bonjot 3 rempah skwan Halia (dtumbuk) Garam Air rebusan ayam Ajinamoto (abaikn jika tdak perlu) Sdikit mnyak (utk mnumis) #saya bubuh fishball...saja2 suka2 je...hihii ~pnaskan mnyak...masukan bahan tumbuk bersama rempah 3 skawan dan sup bonjot...tumis smpai naik bau...masukan air rebusan ayam...tunggu didih...masukn fishball..perisakn dgn garam dan ajinamoto...taburankn bwang goreng n daup sup semasa mhidang...

No comments:

Post a Comment