Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Monday 8 August 2016

Nasi Tomato Tharunisa Jali

Resepi Nasi Tomato
Nasi
2 cawan beras basmathi
2 1/2 cawan air sedikit halia
1 1/2 biji bawang besar sederhana saiz potong dadu
2 ulas bawang putih potong dadu
bahan penumis,( kayu manis, cengkih dan bunga lawang)
3 sudu besar tomato paste
1 kiub pati ayam
sebatang serai diketuk
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar minyak sapi dan sedikit minyak tuk menumis
garam
hiasan daun pudina dan bawang goreng

caranya
1. Bersihkan beras basmathi dan rendam sekejap
2. Dalam Kuali ..panaskan minyak dan minyak sapi, masukkan bawang besar, bawang putih dan halia serta bahan penumis
3. Tumis sehingga naik bau...masukkan tomato paste, serai, kacau sebati.
. 4. Kemudian toskan beras dan masukkan dlm rice cooker dan masukkan bahan tumis tadi serta air...dan garam.. tanak seperti tanak nasi..dah masak baru kacau perlahan2 supaya nasi tak patah2 ye... ## sukatan air bergantung pada beras yg digunakan...
Jika basmathi biasa 1 cawan beras airnya 1 1/2 cawan ...

Ayam Masak Merah
1/2 ekor ayam dpotong kecil
2 biji bawang besar saiz sederhana*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
2 sudu besar cili kering yang telah direbus dan di kisar
2 sudu besar tomato paste
2 sudu besar sos cili/sos tomato
garam gula minyak utk menumis dan bawang besar dipotong bulat tuk hiasan

caranya
1. ayam dipotong kecil dan dibersihkan serta ditoskan dan digoreng garam kunyit. 2. kisar bawang besar, bawang putih dan halia
3. Tumis bahan kisar dan lada sehingga pecah minyak..tumis biar agak lama dgn api perlahan
4. masukkan tomato paste, sos cili/sos tomato
5. dah agak2 kering masukkan gula dulu dan masukkan air sedikit dan perasakan dgn garam
6. masukkan bawang besar yang dipotong bulat nipis.

Resepi Dalca
daging, hati dan paru lembu dan sayur
300 gm daging lembu dipotong kecil hati lembu dipotong kecil paru lembu (diptong dan direbus terlebih dahulu biar empuk)
2 biji bawang besar sederhana saiz
3 ulas bawang putih
3 sudu rempah dalca
1 mangkuk santan sedikit halia
sedikit air asam jawa

bahan penumis
minyak masak garam dan sedikit gula sayur kacang panjang terung bendi ubi kentang lada hijau carrot caranya
1. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang dikisar halus serta bahan penumis sehingga naik bau, kemudian masukkan rempah dalca..biarkan ia sebati dan pecah minyak
2. masukkan sedikit air dan masukkan daging lembu biarkan ia empuk..kemudian masukkan hati lembu dan paru lembu
3. Kemudian baru masukkan santan dan perasakan dengan garam dan gula
4. Jika agak pekat masukkan sedikit air dan masukkan air asam jawa
5. Setelah mendidih masukkan sayur yang telah dipotong... biarkan ia masak...

Resepi Acar Timun
timun dipotong memanjang dibuang empulurnya
Carrot dipotong memanjang
nenas di potong
bawang di mayang halus
sedikit cuka garam dan gula
air kapur timun,bawang dan carrot setelah dipotong di rendam kejap ngan air kapur utk merangupkan .
setelah itu bersihkan kembali timun tadi kemudian masukkan cuka sedikit, garam dan gula..dan nenas..kacau sebati dan boleh masuk dlm peti ais

No comments:

Post a Comment